“Bundan sonrası için bütün tayyarelerimizin ve motörlerinin memleketimizde yapılması ve harp sanayimizin de bu esasa göre inkişaf ettirilmesi iktiza eder.”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk 1 Kasım 1937, TBMM Açılış Konuşması

GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
VE TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ

Cumhuriyetimizin Kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk ordusuna yayımladığı tarihî mesajında şöyle seslenmiştir:

“Zaferleri ve mazisi insanlık tarihi ile başlayan, her zaman zaferle beraber medeniyet nurlarını taşıyan kahraman Türk ordusu! Memleketini en buhranlı ve müşkül anlarda zulümden, felaket ve musibetlerden ve düşman istilasından nasıl korumuş ve kurtarmış isen Cumhuriyet'in bugünkü feyizli devrinde de askerlik tekniğinin bütün modern silah ve vasıtalarıyla mücehhez olduğun hâlde, vazifeni aynı bağlılıkla yapacağına hiç şüphem yoktur.”

Türk Silahlı Kuvvetleri bu anlayış çerçevesinde asil Türk milletinin sevgi ve güveninden aldığı güçle kendisine verilecek her türlü görevi tarihî bir sorumluluk bilinciyle geçmişte olduğu gibi gelecekte de icra etme azim ve kararlılığındadır.

 TSKGV Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNİ GÜÇLENDİRME VAKFI
Hukuki Statü Kurumsal

AMAÇ
Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı, 3388 sayılı Kanun kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin savaş gücünü artırmak için milli harp sanayinin geliştirilmesi, yeni harp sanayi alanlarının oluşturulması ve savunma malzemelerinin tedariki yoluyla Türk milletinin maddi ve manevi desteğini sağlamayı hedefler.

MİSYON
Türk Silahlı Kuvvetlerinin ileri teknoloji ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunmak için; aktif tanıtım faaliyetleriyle yurtiçinde ve yurtdışında Türk milletinin maddi ve manevi desteğini artırmayı, bununla birlikte bağlı ortaklıklarımızın işbirliği içerisinde sürdürülebilir büyümelerine katkıda bulunmayı istiyoruz.

VİZYON
Beş yılın sonunda, TSK’nın ileri teknoloji ihtiyaçlarının karşılanması için gerçekleştirilen projelerde kullanılmak üzere aktardığımız kaynağı 3 kat, yatırım ve sermaye artırımlarında kullandığımız kaynağı 5 kat artıracağız. 



KURUMSAL DEĞERLERİMİZ

    • Ülkemizin ve büyük Türk milletinin güvenliğine ve ekonomisine katkıda bulunmak için varız. 
    • TSK’nın savunma, havacılık, uzay, güvenlik alanlarında ileri teknoloji ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunma yolunda büyük Türk milletinin beklentilerini aşmak için var gücümüz ile çalışıyoruz. 
    • Tüm faaliyetlerimizde oldukça verimli, sade, alçak gönüllü ve kanaatkârız.
    • Vakfın varlıklarını ve kaynaklarını, kendi kişisel varlık ve kaynaklarımızı koruyup muhafaza ettiğimiz gibi koruyup muhafaza ediyoruz. 
    • Tüm işlerimizde hukuka bağlı, adil ve merhametli olduğumuz kadar nazik ve dostça olmaya çaba gösteriyoruz. 
    • TSK, büyük Türk milleti ve bağışçılarımız ile ilgili her hangi bir faaliyette çok hızlı ve duyarlı olmamız gerektiğine inanıyoruz.  
    • Yaptığımız her faaliyette sürekli gelişime, mükemmelliğe ve sonuç almaya çok önem veriyoruz. 
    • Yenilikçiliğin büyümemizin anahtarı olduğuna, yenilikçi fikirlerin çalışanlarımızdan, paydaşlarımızdan, bağışçılarımızdan veya milletimizden herhangi bir anda gelebileceğine inanıyoruz. 
    • Başarıya, ancak bilgi ve öğrenmeyi teşvik eden, iletişime açık bir ortamda, takım olarak birlikte çalışan seçkin insanlarla ulaşılabileceğine inanıyoruz. 
    • Varlığımızı borçlu olduğumuz büyük Türk milletine, sosyal sorumluluk faaliyetlerimizle karşılık vermek istiyoruz.

TARİHÇEMİZ

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV), Türkiye'nin savunma sanayisini desteklemek ve güçlendirmek amacıyla 17 Haziran 1987 yılında Büyük Türk Milletinin bağışlarıyla kurulmuştur. 


Özel bir yasa ile kurulan ilk Vakıf olma niteliğine sahip olan TSKGV, Türk Silahlı Kuvvetlerinin savaş gücünün artırılması amacıyla,

  • yeni yatırımlar yapmak, 
  • sermayedarı olduğu şirketlerinin etkin gözetimini, stratejik olarak yönlendirilmelerini, aralarında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak,
  • bu şirketlerin savunma sanayinde gerekli yetenekleri kazanmalarına, sürdürülebilir büyümelerine ve hisse değerlerinin artmasına katkıda bulunmak amacıyla çalışmalarına devam etmektedir.
     

TSKGV, Savunma ve havacılık sanayisinde faaliyet gösteren 6’sı bağlı ortaklık (%50’den fazla hissesine sahip olunan), 8 iştirak (%50’den az hissesine sahip olunan) ve bağlı ortaklıkların hisse sahibi olduğu şirketler ile birlikte toplamda 74 Şirket, 11 Şube ve 6 ofis ile faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. 

Yerli, milli ve özgün ürünleri ile uluslararası pazarlarda rekabet etmeyi başaran şirketleriyle Ülke savunma sanayiinin gelişmesine katkıda bulunan bir Vakıf olmayı sürdürmektir.

KİLOMETRE TAŞLARI

1964 - Kıbrıs Bunalımı: Bazı müttefik ülkeler, Türkiye'nin ulusal çıkarları doğrultusunda savunma teçhizatının kullanılmasına engel çıkardı, bu da dışa bağımlılığın sakıncalarını ve yerli savunma sanayinin önemini gösterdi.

1965 - Türk Donanma Cemiyeti’nin Kuruluşu: Çıkarma gemilerinin yapımına yönelik "Kendi Gemini Kendin Yap" kampanyasını yönlendirdi. (Türk Donanma Cemiyeti’nin kapatılması neticesinde 1972 yılında Türk Donanama Vakfı kurulmuştur. 1981 yılında bu Vakfın ismi Türk Deniz Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı olarak değiştirilmiştir.)

1970 - Türk Hava Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Kuruluşu: Ulusal havacılık sanayisini geliştirmek amacıyla kuruldu.

1974 - Kıbrıs Barış Harekâtı ve Silah Ambargosu: Türkiye, silah ambargosu ile karşılaştı ve yerli savunma sanayisinin ilk adımları atıldı.

1974 - Türk Kara Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Kuruluşu: Savunma elektroniği alanında dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla kuruldu.

1973 – TUSAŞ’ın Kuruluşu: Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ), 28 Haziran 1973 tarihinde Türkiye'nin savunma sanayiinde dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kuruldu.

1975 – ASELSAN’ın Kuruluşu: Türk Silahlı Kuvvetleri’nin haberleşme ihtiyaçlarının milli imkânlarla karşılanması amacıyla kuruldu

1977 - İŞBİR Kuruluşu: Savunma sanayi ve diğer sektörlerde jeneratör ve alternatör üretimi yapmak üzere kuruldu. / Yurt dışında çalışan Türk İşçilerin dövizli tasarruflarıyla oluşturduğu ve 4148 ortağın katkılarıyla İŞBİR Holding A.Ş. bünyesinde dizel elektrojen grubu üretmek amacıyla kurulmuştur.

1981 - ASPİLSAN Kuruluşu: Sivil ve askeri ihtiyaçlar için pil ve batarya bloğu üretmek amacıyla kuruldu. ASPİLSAN, Kayserili hayırsever vatandaş ve kuruluşların yaptığı bağışlarla ülkemizin batarya ve şarj edilebilir pil ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kuruldu.

1982 - HAVELSAN Kuruluşu: Komuta kontrol, eğitim, simülasyon ve bilgi iletişim alanlarında yazılım yoğun sistemler geliştirmek için kuruldu.

1987 - Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Kuruluşu: Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerini Güçlendirme Vakıfları birleştirilerek kuruldu.

1988 - ROKETSAN Kuruluşu: Türk Silahlı Kuvvetlerinin roket ve füze ihtiyaçlarının karşılanması, ülkemizde roket ve füze tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi konularında lider bir kuruma sahip olunması” amacıyla kuruldu.

1997 - Yeni Genel Müdürlük Binasının İnşası: Bağışçı Zehra URGA tarafından bağışlanan arazi üzerine yeni bir bina inşa edilerek TSK Güçlendirme Vakfı Genel Müdürlüğü'nün taşınması sağlandı.

DENETİM

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı

- Devlet Denetleme Kurulu tarafından, Cumhurbaşkanı’nca emredildiğinde,
- Vakıflar Genel Müdürlüğünce, yaptıkları planlama dâhilinde,
- Vakıf Mütevelli Heyetince belirlenen Bağımsız Denetim Kuruluşu tarafından ise her yıl denetlenmektedir.

Ayrıca; Vakıf Mütevelli Heyeti, lüzum gördüğü hallerde de denetleme yaptırabilir.

 

HUKUKİ STATÜ

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV), 3388 sayılı Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Kanunu ile kurulan ve TSKGV Senedi doğrultusunda faaliyet gösteren bir özel hukuk tüzel kişisidir.

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı, İlgili kanunlardaki hükümler çerçevesinde;

– Kurumlar vergisinden (iktisadi işletmeler hariç),
– Bağış ve yardımlardan dolayı veraset ve intikal vergilerinden,
– Yapılacak her türlü muamelelerden dolayı, damga vergisinden muaftır.
– Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na yapılacak bağış ve yardımlar, her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır.
– Bu bağışlar ve yardımlar, Kurumlar ve Gelir Vergisi Matrahından indirilebilir.

ⓒ 2024 Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı