“Bundan sonrası için bütün tayyarelerimizin ve motörlerinin memleketimizde yapılması ve harp sanayimizin de bu esasa göre inkişaf ettirilmesi iktiza eder.”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk 1 Kasım 1937, TBMM Açılış Konuşması

GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
VE TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ

Cumhuriyetimizin Kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk ordusuna yayımladığı tarihî mesajında şöyle seslenmiştir:

“Zaferleri ve mazisi insanlık tarihi ile başlayan, her zaman zaferle beraber medeniyet nurlarını taşıyan kahraman Türk ordusu! Memleketini en buhranlı ve müşkül anlarda zulümden, felaket ve musibetlerden ve düşman istilasından nasıl korumuş ve kurtarmış isen Cumhuriyet'in bugünkü feyizli devrinde de askerlik tekniğinin bütün modern silah ve vasıtalarıyla mücehhez olduğun hâlde, vazifeni aynı bağlılıkla yapacağına hiç şüphem yoktur.”

Türk Silahlı Kuvvetleri bu anlayış çerçevesinde asil Türk milletinin sevgi ve güveninden aldığı güçle kendisine verilecek her türlü görevi tarihî bir sorumluluk bilinciyle geçmişte olduğu gibi gelecekte de icra etme azim ve kararlılığındadır.

 TSKGV Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNİ GÜÇLENDİRME VAKFI
06 Şubat 2023
aksungura-baz-istasyonu-ozelligi-kazandirildi-060220230827310262.jpg

Aksungur’a Baz İstasyonu Özelliği Kazandırıldı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından Orta İrtifa Uzun Havada Kalış (MALE+) sınıfı olarak geliştirilen AKSUNGUR İnsansız Hava Aracı (İHA) platformuna ilk kez sivil baz istasyonu entegre edildi. Bu kabiliyet ile afet durumlarında DataLink sistemleri üzerinden mobil iletişim kesintisiz olarak sağlanacak. 

Türkiye’nin çift motorlu ilk İnsansız Hava Aracı olan AKSUNGUR’a yeni bir kabiliyet daha kazandırıldı. 750 kg faydalı yük taşıma kapasitesi bulunan platforma entegre edilen sivil baz istasyonu üzerinden ilk kez kesintisiz cep telefonu görüşmesi sağlanmış oldu. Turkcell tarafından sağlanan mobil data desteği ile gerçekleşen ilk testleri başarı ile tamamlanan bu kabiliyet sayesinde Aksungur; yangın, deprem gibi afet durumlarında istihbarat, gözetleme, keşif faaliyetlerinin yanı sıra baz istasyonu olarak da görev yapabilecek.

Baz istasyonu özelliği kazandırılan AKSUNGUR İHA hakkında görüşlerini paylaşan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel KOTİL “AKSUNGUR’umuza entegre edilen baz istasyonu ile uçtan uca iletişime yeni bir boyut kazandırdık. Afet durumlarında mobil iletişimin kesintisiz devam etmesine imkan sağlayacak bu kabiliyet ile ihtiyaç duyulması halinde AKSUNGUR mobil baz istasyonu olarak havadan destek sağlayabilecek” dedi.

40.000 ft’e kadar uzun süreli operasyonlara imkân veren iki adet çift turboşarjlı motora sahip AKSUNGUR İHA, EO/IR, SAR ve SIGINT faydalı yükleri barındırabiliyor. İlk uçuşunu 2019 yılında icra eden platform 50 saat havada kalış rekoruna sahip. Geçtiğimiz yıl Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde Adana’da konuşlu olarak yangın tespit ve gözetleme görevleri gerçekleştiren AKSUNGUR, şuan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde 3 adet bulunuyor. 
Haberi Paylaş
Diğer Vakıf Haberleri
Kıbrıs Barış Harekatı.jpg
Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. Yıl Dönümü Kutlu Olsun
AA Teknoloji Masası.jpg
Genel Müdürümüz Anadolu Ajansı Teknoloji Masası Programına Konuk Oldu
Aselsan Genel Kurul.jpg
ASELSAN Olağan Genel Kurul Toplantısı Gerçekleşti
Havelsan Genel Kurul.jpg
HAVELSAN Olağan Genel Kurul Toplantısı Gerçekleşti
ⓒ 2024 Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı