savas-gemilerine-jenerator-uretiyor.jpg

Savaş Gemilerine Jeneratör Üretiyor

İŞBİR ELEKTRİK · 8 dk okuma süresi
1977 yılında, yurt dışında çalışan Türk işçilerinin sermayeleriyle kurulan ve 1988 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının (TSKGV) bünyesine katılan İşbir Jeneratör, bugün Türk savunma sanayiinin en kritik alanlarında ürünleri kullanılan, sektörün önde gelen üreticilerinden biri haline geldi. Türkiye’nin savaş gemilerinin pek çoğunda jeneratörleri kullanılan İşbir, tüm İHA ve SİHA’ların yer sistemleri ile silah, füze ve radar sistemlerinin jeneratörlerini de üretiyor. Adını İşçi Birliğinden esinlenerek alan İşbir Jeneratör, savunma sanayiinin yanı sıra endüstriyel yapılara, inşaatlara, üretim tesislerine, çiftliklere yönelik de jeneratörler üretiyor. Şirketin faaliyet alanları; jeneratör, alternatör, elektrojen grubu, elektrik panosu ve konvertörlerin tasarımı, geliştirilmesi, üretimi, test edilmesi, sertifikasyonu, kalifikasyonu ve lojistik desteğinin sağlanması şeklinde sıralanıyor.

SAVUNMADA EKOL OLDU

İşbir Jeneratör Genel Müdürü Burhan Özgür, İşbir Jeneratör’ün AR-GE çalışmaları ve yeni üretim altyapısının da desteğiyle mevcut çözümlerini daha da geliştirerek ürün ailesine her geçen gün yenilerini eklediğini söyledi. Savunma sanayii projelerine uzun yıllardır alternatör ve jeneratör üreten İşbir Jeneratör’ün bu konuda Türkiye’de ekol olduğunu vurgulayan Özgür, "Bilindiği gibi, savunma sanayii projeleri, taktik saha kullanım şartları için önemli bir dizi ağır özellikler aranan üretim süreçleri gerektiriyor. İŞBİR de Türkiye’de bunu başarıyla gerçekleştiren yegâne kuruluşlardandır" diye konuştu.

KARADA, HAVADA, DENİZDE

İşbir Jeneratör’ün Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en kritik yerlerde kullandığı sistemlerdeki jeneratörleri de ürettiğini kaydeden Burhan Özgür, şunları söyledi: "TUSAŞ, Baykar Makine, Vestel firmalarının ürettiği insansız hava araçlarının hepsinin yer sistemlerinin jeneratörlerini İşbir Jeneratör üretiyor. Bunun yanında deniz (marine) sektöründe oldukça güçlü konumdayız. 5 Milli Gemi (MİLGEM), Test ve Eğitim Gemisi ve Tank Çıkarma Gemisine ait jeneratörler İşbir tarafından üretildi. Aynı zamanda çok yakın dönemde Katar’a ihraç edilen 2 eğitim gemisinin, Türkmenistan’a satılan korvetin, Pakistan’a ihraç edilen MİLGEM konfigürasyonundaki gemilerin, Libya Karakol Botlarının jeneratörleri de İşbir’e ait. Radar ve füze sistemlerinde kullanılan, bu sistemlerin enerji beslemelerini sağlayan, ASELSAN’ın İşbir’e verdiği mühendislik ve AR-GE desteğiyle üretilir hale gelen Taktik Sessiz Jeneratörler de İşbir tarafından üretiliyor."

ÜRETİMİNİ YÜZDE 61 ARTIRDI

İşbir Jeneratör’ün 2020 yılını büyük bir üretim ve satış başarısıyla kapattığına dikkat çeken Burhan Özgür, şirketin 2019 yılında gerçekleştirdiği 54 milyon liralık üretim hacmini, 2020 yılında yüzde 61 artırarak 87 milyon liraya yükselttiğini açıkladı. Bu üretim hacmine paralel olarak şirketin 2019’da 90 milyon lira olan satış rakamını, yüzde 67 yükselterek 2020’de 150 milyon liraya ulaştırdığını kaydeden Özgür, "Hedefimiz, bir önceki yıla göre üretim hacmimizi yüzde 20 oranında arttırmak. İhracattaki hedefimiz ise toplam ciromuzun yüzde 10’u oranında ihracat yapmak. Son olarak toplam ciro hedefimiz ise bir önceki yıl cirosunun yüzde 25 üzerine çıkmak" şeklinde konuştu.

GÜÇLÜ AR-GE

İşbir’in üretim ve satış rakamlarını her yıl büyük oranda artırmasında, AR-GE gücünün büyük önem taşıdığını ifade eden Burhan Özgür, şöyle devam etti: "Bugün 22 mühendisiyle araştırma geliştirme faaliyetlerini sürdüren İşbir AR-GE Merkezi, Türkiye’nin 462’nci, Balıkesir’in 3’üncü AR-GE merkezi olarak 9 Mayıs 2017 tarihinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca tescil edildi. Türkiye’de potansiyeli yüksek olan rüzgar enerji santrallerinde kullanılan alternatörleri yapabilmek amacıyla bir TÜBİTAK projesi yürütülen AR-GE merkezinde, bu alternatörün geliştirme çalışmaları da yürütülüyor. 2020 yılında yapılan AR-GE harcaması 6,5 milyon lirayken bu rakam 2021 yılında 7,5 milyon lira olarak bütçelendi. Bu zamana kadar hayata geçirilen AR-GE Merkezi projelerinin ticarileşme getirisi 22 milyon liranın üzerine çıktı."

YÜZDE 99,93’Ü TSKGV’YE AİT

İşbir Jeneratör Genel Müdürü Burhan Özgür, İşbir Jeneratör’ün, 1977 yılında, yurtdışında çalışan Türk işçilerinin sermayeleriyle kurulduğunu ve 1988 yılında TSKGV bünyesine katıldığını belirterek "Bugün itibarıyla şirketin sermayesinin yüzde 99,93’ü TSKGV’ye ait, geriye kalan ise 553 ortak tarafından paylaşılıyor" dedi. İşbir Jeneratör’ün ana üretim yeri ve merkezinin Balıkesir’de yer aldığını kaydeden Özgür, şirketin Ankara ve İstanbul’da da ofisleri bulunduğu bilgisini verdi. Özgür, "Seri alternatör üreticisi olan İşbir’in en büyük hedeflerinden birisi Türkiye’deki diğer jeneratör üreticilerinin yurtdışından ithal ettikleri alternatörleri üreterek Türkiye’nin döviz kaybını önlemek" dedi.

BALIKESİR’E BÜYÜK YATIRIM

İşbir Jeneratör Genel Müdürü Burhan Özgür, İşbir’in Balıkesir’de yaklaşık 10 bin metrekaresi kapalı olmak üzere, toplam 28 bin metrekarelik bir alanda faaliyet gösterdiğini söyledi. Kapalı alanın az olması, personel yoğunluğu arttıkça çalışma alanlarının ve teknolojinin yetersiz kalması nedeniyle yeni bir tesise ihtiyaç duyduklarını belirten Özgür, "Alternatör üretim hattının ilk tezgahı olan preslerimizin 40 yaşında olmasından dolayı makine ve teçhizatların yenilenmesi, teknolojinin geliştirilmesi ve seri üretime geçilmesi için yeni bir tesis yatırımına ihtiyaç duyuldu" dedi. Bu nedenle Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde (BALOSB) yeni bir tesis yatırımına başladıklarını belirten Özgür, "Başta Savunma Sanayi Başkanlığı ve TSKGV olmak üzere, Balıkesir’in mülki idarecileri, Balıkesir Sanayi Odası ve BALOSB’nin yetkililerinin de desteğiyle, 2017 yılında 36 bin 500 metrekarelik alanda yeni fabrika inşaatına başlandı. İşbir, fabrika inşaatını 2022’nin ilk çeyreğinde tamamlayarak yeni makine parkı ile seri üretime geçmeyi hedefliyor" diye konuştu.

3 ALANA ODAKLANACAK

İşbir Jeneratör’ün mevcut fabrikasında 2.000 kVA’ya kadar ürettiği alternatör ve jeneratörleri, yeni fabrikasında 3.000 kVA kapasiteye kadar üretiyor olacağı bilgisini veren Burhan Özgür, firmanın, yeni tesisinde özellikle 3 alana odaklanacağını açıkladı. Bunlardan ilkinin ana faaliyet alanı olan alternatör ve jeneratörler olacağını anlatan Özgür, "Yeni fabrikada elde edilecek olan kapasite artışı, aynı zamanda maliyetleri de düşürecek. Alternatörlerini yurtdışından alan diğer jeneratör firmalarının da bu ürünleri yurtiçinden tedarik etmesi sağlanmış olacak. Otomasyona tabi üretim süreci sayesinde yeni tesiste hem daha kaliteli hem de daha maliyet-etkin ürünler ortaya çıkacak" dedi. İşbir Jeneratör’ün ikinci odak noktasının yenilenebilir enerji alanı olacağını belirten Özgür, şöyle devam etti: "Hâlihazırda Ar-Ge merkezinde devam eden TÜBİTAK projesinden elde edilen başarılar, yeni fabrikada da sürdürülecek. Yeni makine parkına yönelik planlarda, bu konuyla ilgili üretim faaliyetleri için birçok düzenleme yer alıyor. Şirketimizin son odak noktası ise yüksek devirli alternatör üretme ve test kabiliyetini kazanmak olacak. Bu sayede ülkemizin hava araçlarının (uçak, helikopter) insansız hava araçlarının (İHA) alternatör ihtiyaçlarını karşılayabilecek yeteneklere sahip olunacak." 

Diğer Haberler

aselsan.jpeg
Genel · 10 saat önce ASELSAN, Savunma Sanayii Yetenek Yönetimi Zirvesi’ni Başarıyla Tamamladı
aad.jpg
Genel · 10 saat önce ASELSAN’ın Son Teknoloji Çözümleri AAD 2024 Fuarı'nda Yoğun İlgi Gördü
igef.jpg
Genel · 10 saat önce ASELSAN, IGEF’24 İç Güvenlik Ekipmanları Fuarı’nda Yerli ve Milli Çözümlerini Sergiliyor
3710.jpg
Genel · 10 saat önce ASELSAN’ın Türk Mühendisleri Tarafından Geliştirilen ASTELA 3710 El Telsizi Görev Kritik İhtiyaçlara Çözüm Sunuyor