gelecegin-yildizi-hurjet-turk-yildizlari-ile-birlikte-uctu.jpg

GELECEĞİN YILDIZI HÜRJET TÜRK YILDIZLARI İLE BİRLİKTE UÇTU

TUSAŞ · 4 dk okuma süresi
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan HÜRJET Projesi kapsamında bir ilk daha gerçekleştirildi.

Türkiye’nin ilk insanlı jet motorlu uçağı olan HÜRJET Jet Eğitim Uçağı, 03 Eylül 2023 tarihinde, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı akrobasi timi Türk Yıldızları ile birlikte kol uçuşu yaptı. Türk Yıldızları" akrobasi timi yakın gelecekte kullandığı NF-5 uçakları yerine HÜRJET ile uçacak.

SSB Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün sosyal medya hesaplarından yaptığı video paylaşımında; “Ülkemizin gökteki milli yıldızı HÜRJET, Türk Yıldızları'nın arasındaki yerini alıyor. Hafif taarruz, eğitim, devriye ve akrobatik gösteri görevleri için gün sayan HÜRJET'imizin semalardaki yolu hep bağımsız ve açık olacak“ ifadesini kullandı.

Bugüne kadar 17 uçuş gerçekleştiren ve bu uçuşlarda toplam 9 saat 8 dakika havada kalarak uçuş kontrol sistemi, hava veri sistemi, uçak sistem testlerini başarıyla ile tamamlayan HÜRJET’in son uçuşuna Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı akrobasitimi

Türk Yıldızları eşlik etti. HÜRJET bu uçuşta 37 dakika havada kalarak 15,403 Feet irtifaya ve 351 Knot hıza ulaştı. Uçuş sonrası başarılı bir şekilde piste teker koyan HÜRJET daha sonra Türk Yıldızları ile Fil Yürüyüşü (Elephant Walk) gerçekleştirdi.

Yerli ve milli imkânlarla geliştirilen HÜRJET Jet Eğitim Uçağı projesi kapsamında çalışmalar 2017 Ağustos ayında başladı. Üretimi tamamlanan ilk komponent 10 Haziran 2022 tarihinde düzenlenen törenle nihai montaj hattına taşınmış ve montaj faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından yer testleri (iniş takımı, kablaj, kanopi mekanizma, elektrik testleri) ve ilk motor çalıştırma gereksinimleri olan aviyonik sistem, elektrik sistemi ve yakıt testlerini başarıyla tamamlayarak projenin en önemli virajlarından biri olan motor çalıştırmasını da 30 Ocak 2023 tarihinde başarıyla tamamladı. 18 Mart 2023 tarihinden itibaren taksi testlerini icra eden HÜRJET, ilk uçuşunu 25 Nisan tarihinde gerçekleştirerek mavi gökyüzü ile kavuştu. Tasarım zarfı içerisinde uçuş testlerine devam edecek olan HÜRJET’in varyantları arasında Jet Eğitim Uçağı versiyonu, Akrotim Gösteri Uçağı versiyonu, Harbe Hazırlık Uçağı Versiyonu, Red Aircraft Versiyonu ve Uçak Gemisi Versiyonları bulunmaktadır.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile Türk Havacılık Uzay Sanayii arasında 27 Aralık 2022 tarihinde imzalanan sözleşme kapsamında ilk etapta 4 adet uçak ve gerekli görülen aşamada ilave 12 uçak için anlaşma sağlanmıştır. Proje kapsamında Haziran 2024’de ikinci prototipin ilk uçuşu planlanmaktadır.

  • Performans
  • Maksimum Seyir Hızı : 1,4 Mach
  • İrtifa Tavanı : 45.000 ft
  • Güç Limitleri : +8g/-3g
  • Faydalı Yük Kapasitesi : 2.721 kg
  • Harbe Hazırlığa Geçiş
  • Yakın Hava Destek
  • Çoklu Görev Profili
  • Hava-Hava Kabiliyeti
  • Hava-Kara Kabiliyeti

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Hakkında

Türk Havacılık Uzay Sanayii, sabit ve döner kanatlı hava platformlarından insansız hava araçları ve uzay sistemlerine kadar entegre havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin tasarım, geliştirme, modernizasyon, üretim, entegrasyon ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde 4 milyon metrekare açık, 710 bin metrekare kapalı alanda 6.153’ü mühendis toplam 14.500’ü aşkın çalışanı ile hizmet vermeye devam ediyor. Türkiye’nin teknoloji merkezi konumunda olup; havacılık, uzay ve savunma sanayiinde küresel oyuncular arasında yer almaktadır.

Diğer Haberler

aselsan.jpeg
Genel · 10 saat önce ASELSAN, Savunma Sanayii Yetenek Yönetimi Zirvesi’ni Başarıyla Tamamladı
aad.jpg
Genel · 10 saat önce ASELSAN’ın Son Teknoloji Çözümleri AAD 2024 Fuarı'nda Yoğun İlgi Gördü
igef.jpg
Genel · 10 saat önce ASELSAN, IGEF’24 İç Güvenlik Ekipmanları Fuarı’nda Yerli ve Milli Çözümlerini Sergiliyor
3710.jpg
Genel · 10 saat önce ASELSAN’ın Türk Mühendisleri Tarafından Geliştirilen ASTELA 3710 El Telsizi Görev Kritik İhtiyaçlara Çözüm Sunuyor