buluta-hizmet-cikarmasi-dusuk-maliyetle-dinamik-olceklenin.jpg

Buluta hizmet çıkarması: Düşük maliyetle dinamik ölçeklenin

NETAŞ, İŞTİRAKLER · 4 dk okuma süresi
Dönüşümü teknolojinin kendisi için değil, vadettiği faydalar için tepeden tırnağa planlı bir şekilde gerçekleştiren şirketler, yalnızca işlerini daha verimli ve etkili yürütmekle kalmıyor, aynı zamanda daha düşük maliyetlerle çalışıyor ve dinamik ölçeklenebilirliğin avantajlarını kendi lehine kullanıyor.

Bulut bilişim ürün ve çözümleri son yıllarda öyle bir gelişim gösterdi ki, rekabetin zirvesinde geleneksel iş yazılımlarına karşı ağırlığı artmaya başladı. Hizmet olarak yazılım (SaaS) iş dünyasının yeni normu haline gelmeye doğru hızlı ilerliyor. Üstelik şirketlerin iş yazılımları için sunucular barındırmasını, bu sunucuları yönetmesini, yazılımları yüklemesini ve konfigüre etmesini gerektirmediği için ciddi bir maliyet avantajını da beraberinde getiriyor.

Uzaktaki bulut ağlarında barındırılan, web ya da API’lar aracılığıyla erişilen son teknoloji bulut tabanlı yazılımlar, sundukları işlev ve avantajlarla işin her alanını dönüştürürken, şirketler onları barındıran sunucuları ayakta, yazılımları ise güncel tutmak, güvenlik açıklarını gidermek için çabalamak yerine, tüm bu görevleri işin uzmanına bırakıyor ve kendileri onlar için asıl önemli olan şeye, yani işlerine odaklanıyor. Elde edilen maliyet ve kaynak kazancı, kurumların kolayca ölçeklenmesinin de önünü açıyor.
 
Buluta geçiş hızlanıyor

Bulut bilişim servisleri, sahip oldukları geniş hizmet yelpazesi ve esnek fiyatlandırma modelleri gibi avantajlar nedeniyle iş dünyasında giderek daha geniş çapta benimseniyor. Gartner tarafından yapılan bir araştırmaya göre buluta yapılan kurumsal harcamaların geçtiğimiz yıl %18 arttığı görülüyor. Aynı zamanda 2024 yılına kadar toplam kurumsal BT harcamalarının yaklaşık %14,2’sini bulut servislerinin oluşturması bekleniyor. 

Şirket içi yerleşik çözümlerden bulut servislerine geçiş yapmakta tereddüt yaşayan işletmeler, maliyetleri azaltma, iş gücünü verimli kullanma ve iş süreçlerini hızlandırma gibi önemli fırsatları kaçırmaları nedeniyle rekabette geriye düşme riski ile karşı karşıya kalıyor.

Bulut çözümleri nasıl çalışır?

Bulut çözümleri, uzaktaki bir sunucuya bir tarayıcı aracılığıyla erişen kullanıcılar için isteğe bağlı olarak belirli bir bilgi işlem gücünün ve depolama alanının tahsis edilmesi prensibine dayanır. Sunucunun yönetimi, bakımı ve 7/24 çalışır durumda olmasının sorumluluğu bulut hizmetini veren satıcıya aittir. 

Bulut çözümleri genellikle SaaS (Software as a Service – Hizmet Olarak Yazılım) modelinde çalışır. Bulut sağlayıcısı, bulutta çalışan yazılımın geliştirilmesini ve güncellenmesini üstlenir. Servisi kullanan müşterilere sunulan “kullandıkça öde” gibi olanaklar sayesinde maliyetler önemli ölçüde düşer.

Yükselen bir başka trend olan PaaS (Platform as a Service – Hizmet Olarak Platform) modelinde ise müşteriler istedikleri işletim sistemine karar vererek kendi yazılımını bulutta kurabilir ve geliştirebilir.

On-premise çözümler nasıl çalışır?

Kısaca On-prem olarak da ifade edilen şirket içi yerleşik çözümlerde işletmeler sunucularını fiziksel olarak şirket içinde barındırır ve kullanacakları yazılımların da lisanslarını satın alır. Bu modelde sunucu bakımları ve kullanılan yazılımların yönetimi tamamen şirket içi BT ekibinin sorumluluğundadır. 

2000’li yılların ortasından itibaren başlayan On-prem çözümlerden buluta geçiş süreci günümüzde de hızla devam etmektedir. 

Diğer Haberler

Başlıksız-asda.webp
Genel · 3 gün önce Türkiye’nin Millî Havacılık Motorları Farnborough Havacılık Fuarı’nda
tei-tusas-ve-ge-aerospaceten-mutabakat-anlasmasi.webp
Genel · 3 gün önce TEI, TUSAŞ ve GE Aerospace'ten Mutabakat Anlaşması
tei-dunya-birincisi.webp
Genel · 3 gün önce TEI Dünya Birincisi
teiden-egitime-destek.webp
Genel · 3 gün önce TEI’den Eğitime Destek