aselsanda-aviyonik-modernizasyon.jpg

ASELSAN'DA AVİYONİK MODERNİZASYON

ASELSAN · 4 dk okuma süresi
Aviyonik sistemlerin tasarım ve üretimlerinin yerli ve milli imkânlarla sağlanmasının yanı sıra, hava araçlarının orijinal konfigürasyonlarını değiştirerek yeni aviyonik sistemlerin platformlara entegre edilmesi, ASELSAN’ın yıllar boyunca edindiği tecrübe ve birikimle sağlanabilmektedir.

Gelişen harekât gereksinimleri, hava araçlarının günümüz teknolojisine hızlı bir şekilde adapte olması gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Yeni teknolojiye, hava aracı satın alma ya da mevcut hava araçlarının yenilenmesi ile sahip olunabilmektedir. Hava aracı satın almak, yüksek maliyetli uzun bir süreçtir. Envanterde bulunan hava araçlarının modernize edilmesi, günümüz teknolojisine hızlı ve maliyet etkin bir şekilde erişmeye imkân sağlamaktadır. Modernizasyon kapsamında elde edilen tecrübe ve birikim, aynı zamanda yerli ve milli sistemlerin tasarımına ve üretimine önemli katkılar sağlamaktadır.

 Aviyonik modernizasyon, temel anlamda, platformlarda bulunan eski teknoloji sistemlerin çıkarılıp yerine yeni ve üstün kabiliyetlere sahip aviyonik sistemlerin entegre edilmesi ya da yazılım/ donanım desteğiyle mevcutlara ilave özellikler eklenmesi olarak ifade edilebilir.

Hava araçlarında motor ve kumanda sistemleri uzun yıllar idame edilebilirken, aviyonik sistemler daha hızlı değişime uğramakta ve etkinliğini yitirmektedir. Hava araçlarını idame edebilmek için bu sistemlerin yenileri ile değiştirilmesi gerekmektedir. Yenileme aşamasında yerli ve milli sistemleri kullanmak, ülkemizin bu alanda altyapı oluşturması için önemli bir fırsattır. Aviyonik modernizasyon ile envanterde bulunan hava araçlarının mümkün olduğunca benzer bir yapıya getirilmesi; tasarım, üretim, test, bakım ve eğitim gibi faaliyetlerin etkin kullanımı açısından önemli kazanımlar sağlamaktadır.

Aviyonik modernizasyon faaliyetlerinde dışa bağımlılığı azaltacak şekilde planlama yapılması; hem mevcut, hem de gelecek aviyonik tasarımlar için önemli bir imkân sağlamakta olup hava araçlarının sürekli geliştirilmesi için esneklik kazandırmaktadır.

Hava araçlarının mevcut sistemlerini en ince ayrıntısına kadar tanımak, yeni sistemlerin hava aracı ile uyumlandırılmasına yönelik detaylı tasarım, test, analiz ve doğrulama gibi faaliyetlerin birbirleriyle uyum içinde olmasını sağlamak, başarılı bir aviyonik modernizasyon için olmazsa olmaz koşuldur.

 Aviyonik modernizasyon süreci ilk önce kullanıcı ihtiyaçlarının belirlenmesi ile başlar ve isterler netleştikten sonra, sistem mimarileri oluşturularak devam eder. Operasyonel isterlerin kullanıcı makam ile karşılıklı değerlendirilmesinden sonra konfigürasyon oluşturulur. Modernizasyonun ilerleyen aşamalarında da isterlerde değişiklik gerekebilir. Sistem mimarileri, bu nedenle, olası isterler göz önüne alınarak tasarlanır. Aviyonik sistemlerin tasarım ve üretimlerinin yerli ve milli imkânlarla sağlanmasının yanı sıra, hava araçlarının orijinal konfigürasyonlarını değiştirerek yeni aviyonik sistemlerin platformlara entegre edilmesi, ASELSAN’ın yıllar boyunca edindiği tecrübe ve birikimle sağlanabilmektedir.

Aviyonik modernizasyon faaliyetlerine yönelik olarak, ASELSAN Akyurt Yerleşkesinde toplam 4.200 m2 kapalı alana sahip üç entegrasyon hangarı ve iki helikopter pisti bulunmaktadır. Modernizasyon faaliyetleri, tesis içerisinde yürütülebildiği gibi gerekli altyapı kurularak kullanıcı tesislerinde de gerçekleştirilebilmektedir. ASELSAN, modernizasyona yönelik hava aracı üzeri entegrasyon faaliyetleri için gerekli özel ekipman ve eğitimli personele sahiptir.

Envanterde bulunan hava araçları; Helimod, Jandarma Helikopter Modernizasyonu, Doğan, Meltem, Işık-Şimşek, Temren, ÇBSMT, Milli IFF, T-38 Modernizasyonu projeleri kapsamında aşağıdaki sistemlere yönelik modernizasyonlara tâbi tutulmaktadır:

  • Görev ve Uçuş Kontrol Bilgisayarları
  • Kokpit Gösterge Sistemleri
  • Ataletsel Navigasyon Sistemleri
  • Görev Sistemleri
  • Silah Yönetim Sistemleri
  • İç Konuşma Sistemleri
  • Hava Elektro-Optik Sistemleri
  • Hava Haberleşme Sistemleri 

Diğer Haberler

aselsan.jpeg
Genel · 10 saat önce ASELSAN, Savunma Sanayii Yetenek Yönetimi Zirvesi’ni Başarıyla Tamamladı
aad.jpg
Genel · 10 saat önce ASELSAN’ın Son Teknoloji Çözümleri AAD 2024 Fuarı'nda Yoğun İlgi Gördü
igef.jpg
Genel · 10 saat önce ASELSAN, IGEF’24 İç Güvenlik Ekipmanları Fuarı’nda Yerli ve Milli Çözümlerini Sergiliyor
3710.jpg
Genel · 10 saat önce ASELSAN’ın Türk Mühendisleri Tarafından Geliştirilen ASTELA 3710 El Telsizi Görev Kritik İhtiyaçlara Çözüm Sunuyor