RAYLI ARAÇ SİSTEMLERİNDE ASELSAN’IN FAALİYET ALANLARI VE YÜRÜTÜLEN PROJELER
ASELSAN askeri alanda edindiği tecrübe ile raylı araçlardaki cer sürücüleri, yardımcı güç üniteleri, cer motorları ve tren kontrol yönetim sistemi gibi kritik ve yurt dışına bağımlılık bulunan alanlarda özgün ve milli çözümler üretmektedir.
ANKARAY İŞLETMESİ YARDIMCI GÜÇ ÜNİTESİ GELİŞTİRME VE SERİ ÜRETİM PROJESİ
EGO Genel Müdürlüğü ve ASELSAN arasında imzalanan sözleşme kapsamında ANKARAY araçları için özel olarak yeni nesil Yardımcı Güç Ünitesi ASELSAN tarafından kısa bir süre içerisinde geliştirilmiştir. Geliştirilen prototip ürün aracın mevcut mekanik ve elektriksel ara yüzlerine uygun olarak tasarlanmıştır. Bu nedenle araçta hiçbir değişiklik yapılmasına gerek kalmamıştır. Tüm filonun yardımcı güç üniteleri yeni nesil teknolojik ürünler ile değiştirilmiştir. Sahadan 3 yıllık alınan verilere göre emre amadelik yüzdesi %99,9 olarak hesaplanmıştır.
MİLLİ ELEKTRİKLİ TREN CER ZİNCİRİ VE TREN KONTROL YÖNETİM SİSTEMİ GELİŞTİRME VE SERİ ÜRETİM PROJELERİ
Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş. (TÜ- RASAŞ) tarafından tasarlanan ve üretilen Milli Elektrikli Tren Seti prototip projesinde, kritik bileşenlerden Cer Sistemi (ana transformatör, cer konvertörü ve yardımcı konvertör, cer motoru, dişli kutusu) ve Tren Kontrol Yönetim Sistemi (TKYS) ASELSAN tarafından sağlanmıştır.
Milli Elektrikli Tren’de ASELSAN tarafından özgün olarak tasarlanan çekiş sistemi bileşenlerinden Türkiye’nin ilk sürücü birimi CESUR™ (Cer Sürücüsü) kullanılmaktadır. CESUR™, aynı birim içerisinde çift motor sürücüsü, yardımcı güç ünitesi, batarya şarj birimi ve dahili sıvı soğutma sistemini kompakt bir yapıda barındıran Türkiye’nin ilk sürücü birimi olma özelliğini taşımaktadır.
ASELSAN tarafından özgün geliştirilen Tren Kontrol Yönetim Sistemi (TKYS), aracın hızlanma, kapı kontrolü, yolcu geçişleri ve ışıklandırma gibi işlevlerini denetlerken, aynı zamanda iklimlendirme ve yolcu bilgilendirme gibi konfora yönelik alt sistemleri de yönetmektedir. Modüler yapıda tasarlanmış olan TKYS bilgisayarının mimarisi, kontrol güvenilirlik algoritmaları, donanımı, gömülü ve uygulama yazılımları ASELSAN tarafından geliştirilmiştir.
Saha testlerinde sağlanan başarının bir sonucu olarak, ilk iki tren setinde yolculu işletme başlamış ve seri üretim kapsamında, 19 tren seti için ASELSAN sistemlerinin tedariki maksadıyla 01.11.2022 tarihinde TÜRASAŞ ile sözleşme imzalanmıştır.
Prototip tren setlerindeki çalışmalara paralel olarak, daha önce yurt dışından temin edilmek zorunda kalınan dişli kutusu, cer motoru ve ana transformatör birimleri de ASELSAN’ın önderliğinde millileştirilmektedir.