
Düşman elektronik harp tehditlerine karşı sahada tam bağımsız operasyon kabiliyeti!
Mini ve mikro İHA’ların GNSS olmayan veya köreltildiği/karıştırıldığı ortamlarda etkilenmeden görev yapmasını sağlayan KERKES Teknolojisini, daha yakından tanıyın!
1. KERKES Projesi nedir ve amacı nedir?
Küresel Konumlama Sistemi Bağımsız Otonom Seyrüsefer Sistemi Geliştirilmesi (KERKES) Projesi, mini ve mikro İHA'ların GPS'e ihtiyaç duymadan görev yapabilmesini sağlayan, yapay zekâ ve bilgisayarlı görü tekniklerine dayanan bir seyrüsefer sistemidir.
2. KERKES, İHA'lara nasıl bir yetenek kazandırıyor?
KERKES sayesinde İHA'lar, GPS'in olmadığı veya köreltildiği ortamlarda sensörlerden aldığı verileri ve görüntüleri işleyerek konum kestirimi yapabilir, hedefleri tespit ederek gözcü ve vurucu görevlerini icra edebilmektedir.
3.KERKES'in sahadaki avantajları nelerdir?
İHA'lar, KERKES ile GPS köreltmesi gibi düşman elektronik harp tehdidinden etkilenmeden görev gerçekleştirebilmektedir.
4. KERKES hangi platformlara entegre edilebilir?
Başlangıçta STM'nin mini ve mikro İHA'ları (KARGU, TOGAN, BOYGA) için geliştirilen KERKES, taktik ve operasyonel İHA'lara uyarlanabilir. Ayrıca kara ve deniz platformlarına entegre edilerek farklı operasyonel ihtiyaçlara cevap vermesi hedeflenmektedir.
5.KERKES'in dünyadaki konumu nedir?
Dünyada sayılı ülkenin üzerinde çalıştığı KERKES teknolojisi, 2022 yılında tamamlanmış olup STM'nin taktik İHA'larına entegrasyon edilmektedir. Türkiye'nin savunma sanayiindeki bağımsızlık hedefleri doğrultusunda geliştirilen bu yetenek, sahada oyun değiştirici bir teknoloji olarak öne çıkmaktadır.